Stap 2: De kleine Romaanse kerk van St Quirin

Een van de eerste kerken van Comblain-au-Pont

Gebouwd rond 1950, was het een kleine Romaanse kerk waarvan de belangrijkste kenmerken kunnen worden geraden door te kijken naar de gevel en de achtergevel:

 

Op de gevel zult u bovenaan een grote halfronde boog raden, waarschijnlijk die van de erker die het schip van het koor scheidt. Dit koor was naar het oosten gericht, zoals in de meeste kerken.

 

Aanvankelijk was het gewijd aan Sint-Maarten, daarna werd het rond 1600 door de prins-abt van Stavelot-Malmedy omgedoopt tot Sint-Quirinus, de laatste is de heilige die in de abdij wordt vereerd.


Opgravingen hebben ook de fundamenten van het oude koor dat zich voor de gevel bevond perfect bijgewerkt. En er waren ook Merovingische graven van een oude begraafplaats waarop de kerk was gebouwd.

 

Binnen werd een standbeeld van Sint Aubin vereerd door de inwoners om kinderkoliek te genezen. Dit is de vermoedelijke oorsprong van het Hôtel St Aubin op de hoek van het plein op de plaats van het Comptoir du Coq.

 

Na de Franse revolutie (1789) is het de oorlog tussen Fransen en Oostenrijkers in 1794 (je kunt nog de Oostenrijkse loopgraven zien in de bossen van Mont voordat je naar de rots van de leeuw gaat). De kapel wordt in brand gestoken door Franse troepen en het beeld wordt verbrand op het openbare plein. Desondanks ging de pelgrimstocht naar St. Aubin door en mensen gooiden munten in de ruïnes, die de kinderen graag wilden ophalen.


Op de achtergevel, het meest interessant, vindt u de sporen van een deur, twee traveeën, waarvan één half in het volgende huis en vooral bogen of Lombardische banden onder de kroonlijst, typische elementen van de romaanse architectuur, zoals c Dit is het geval bij de kerk van Ocquier.

Tweede raadsel...

Hoeveel arcades zijn er nog zichtbaar onder de kroonlijst op de achtergevel in de rue de l'Égalité ?

Meer informatie gebruiksaanwijzing…

De mooiste voorbeelden van Romaanse kunst in de regio zijn de kerk van Xhignesse, Ocquier en Villers-le-Temple

De schattenjacht gaat door

Uw volgende afspraak is de nabijgelegen trap die u naar de begraafplaats en de Sint-Maartentoren brengt.

Ga omhoog, neem bij de tweede trap het pad naar rechts en bereik de ingang van de begraafplaats waar QR-code nr. 3 zich bevindt.


Lexicon…

  • Halfronde boog: halfronde gemetselde boog in de kerk. De steen die de bovenkant van de boog voltooit, wordt de sluitsteen genoemd. Zonder dat zou de boog instorten.
  • Koor: het koor is het heilige deel van de kerk waar de priester of pastoor stond voor religieuze diensten. Traditioneel heeft het een ronde vorm en is het bij voorkeur naar het oosten gericht, d.w.z. richting Jeruzalem.
  • Arcatuur of bogen: kleine halfronde bogen in reliëf op het buitenmetselwerk onder de kroonlijsten.
  • St. Quirin: een officier van keizer Trajanus, hij werd in het jaar 116 belast om Hermes, de prefect van Rome, in de gevangenis te houden, die zich tegelijkertijd met paus Alexander tot de katholieke religie had bekeerd. De laatste slaagde erin Quirin te bekeren na de genezing van zijn dochter. Sterk in zijn geloof stierf Quirin in maart 130 gemarteld.
  • Merovingisch: volk dat van de 5e tot de 8e eeuw regeerde over een deel van Frankrijk, België, een deel van Duitsland, Zwitserland en Nederland.